Klauzula informacyjna

Jakich Twoich danych dotyczy przetwarzanie i kto jest ich administratorem?

Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, które Twoje dane osobowe będą przetwarzane oraz w jakim celu, i jakim sposobem, jest Biuro Podróży i Turystyki „ALMATUR-ŁÓDŹ” Sp. z o.o.. (dalej „Almatur”) z siedzibą i adresem w Łodzi przy ulicy Piotrkowska 59

Jaki jest cel i podstawa przetwarzania Twoich danych osobowych przez Almatur?

ALMATUR przetwarza Twoje dane osobowe, aby umożliwić korzystanie z serwisów prowadzonych przez ALMATUR, dopasowywać wyświetlane treści i reklamy do Twoich zainteresowań, prowadzić pomiary jakości i skuteczności, ulepszać treści oraz usługi, informować Cię o treściach i usługach ALMATUR i naszych Partnerów („Partnerzy”), których lista znajduje się tutaj, udostępniać w serwisach przestrzeń reklamową, prowadzić działania marketingu bezpośredniego, zapewniać bezpieczeństwo przetwarzania informacji, zarządzać systemami teleinformatycznymi oraz ochroną lub dochodzeniem roszczeń [sprawdź tutaj].

Podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie uzasadniony interes ALMATUR Obejmuje on ulepszanie usług, zapewnienie ich najlepszej jakości oraz informowanie o nich Użytkowników. Wyświetlanie w serwisach oferty dopasowanych do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). W niektórych naszych serwisach podstawą przetwarzania danych osobowych może być zgoda, o czym zawsze zostaniesz poinformowany. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Partnerzy, jako odrębni administratorzy danych osobowych, przetwarzają Twoje dane osobowe na podstawie ich prawnie uzasadnionego interesu lub zgody. Niektórzy z naszych Partnerów mogą również przetwarzać Twoje w taki sposób, aby wyświetlić Ci treści lub reklamy dopasowane do Twoich zainteresowań, dzięki zautomatyzowanemu porównaniu Twoich zainteresowań i preferencji z modelowymi zainteresowaniami i preferencjami użytkowników internetu (profilowanie). Potwierdzając zapoznanie się z niniejszą informacją, poprzez kliknięcie na „Przejdź do serwisu” lub zamknięcie tego okna jednocześnie zgadzasz się na to, aby Twoje dane osobowe były przetwarzane w taki sposób jak tu zostało opisane. Możesz zarządzać swoją zgodą, w tym ją cofnąć [sprawdź tutaj].

Podanie danych osobowych jest dobrowolne.

Jakie masz uprawnienia wobec ALMATUR w zakresie przetwarzanych danych?

Możesz żądać od ALMATUR: dostępu do danych, ich sprostowania, usunięcia, przenoszenia, a w niektórych przypadkach do ograniczenia przetwarzania oraz niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także masz prawo wyrazić sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, wtedy, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie prawnie uzasadnionego interesu administratora [sprawdź tutaj].

Masz prawo wnieść skargę dotyczącą przetwarzania Twoich danych osobowych do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

Komu ALMATUR udostępnia Twoje dane osobowe?

ALMATUR, co do zasady nie udostępnia osobom trzecim Twoich danych osobowych, za wyjątkiem sytuacji, w których ALMATUR posiada ku temu podstawę prawną, w tym na żądanie podmiotów uprawnionych, lub kiedy jest to niezbędne do wykonania usług oferowanych przez ALMATUR, np. przedsiębiorcom zapewniającym hosting naszych serwisów.

Jak długo ALMATUR przechowuje Twoje dane osobowe?

ALMATUR przechowuje dane osobowe Użytkowników jedynie przez czas, jaki jest niezbędny dla zrealizowania celów, dla których dane zostały zebrane oraz pod warunkiem zachowania aktualności jednej z opisanych powyżej podstaw prawnych, bądź, gdy pojawiła się nowa podstawa, np. przepis prawa lub konieczność realizacji roszczeń w postępowaniu sądowym.

Z kim możesz się skontaktować, aby uzyskać więcej informacji o przetwarzaniu danych osobowych przez ALMATUR?

Jeśli masz pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych w serwisach prowadzonych przez ALMATUR albo chciałbyś zgłosić zagadnienie związane z przetwarzaniem danych osobowych przez ALMATUR, możesz się skontaktować z przedstawicielem ALMATUR, wykorzystując dane kontaktowe: iod@Almatur.pl

Jeśli jesteś naszym zarejestrowanym użytkownikiem serwisów ALMATUR, informacje na temat ochrony Twoich danych osobowych znajdują się tutaj: przeczytaj pełną treść klauzuli

X
Biuro Podróży i Turystyki Almatur
Turystyka niebanalna
Infolinia: 801 50 00 05
*opłata zgodnie z cennikiem Twojego operatora
pn.-pt. godz.09:00-18:00 sob. 10:00-14:00
Facebook Almatur
Tło strony almatur
Tło strony almatur OBOZY I KOLONIE WYCIECZKI I WCZASY KURSY JĘZYKOWE EGZOTYKA DLA STUDENTA ZIMA LEGITYMACJE ISIC BILETY LOTNICZE
Tło strony almatur
Tło strony almatur
Kategoria:
Kraj:
Termin od: Termin do:
Tło strony almatur
Tło strony almatur
Wycieczki i wczasy

Oferta turystyczna
Obozy, zimowiskaCzytaj więcej
WycieczkiCzytaj więcej
WczasyCzytaj więcej
Kursy językoweCzytaj więcej
Kursy językowe indywidualneCzytaj więcej
Obozy studenckieCzytaj więcej
EgzotykaCzytaj więcej
Pozostałe produkty
Work & TravelCzytaj więcej
Nauka i pracaCzytaj więcej
Autokary do wynajęciaCzytaj więcej
Zielone SzkołyCzytaj więcej
Warto zobaczyć
O firmieCzytaj więcej
Informacje dla klientaCzytaj więcej
Poradnik dla rodzicaCzytaj więcej
Nasza kadraCzytaj więcej
Zobacz nasz katalogCzytaj więcej
Biura partnerskieCzytaj więcej
Galeria fotoCzytaj więcej
Galerie filmoweCzytaj więcej
Facebook - Obozy i KolonieCzytaj więcej
Facebook - Podróże i WycieczkiCzytaj więcej
Regulamin serwisuCzytaj więcej
« wróć do listy imprez
Turcja - Odkrywamy Turcję
» sprawdź podobne oferty

Informacje
Galeria

» przejdź do galerii
Edirne - Istambuł - Kutahya - Pamukkale - Efez - Didim - Pergamon - Troja - Cieśnina Dardanele

- Zabytki magicznego Istambułu
- Pamukkale - "Bawełniany Zamek"
- Efez i Pergamon - starożytne miasta
- Mityczna Troja
- Wypoczynek w Didim, nad Morzem Egejskim
- Edirne i słynny meczet Selimiye


Program

1 dzień:
Wyjazd z Polski według rozkładu jazdy. Przejazd przez Słowację, Węgry, Serbię. Po drodze planowane są krótkie postoje i przerwy na posiłek (Słowacja, Węgry, Turcja - koszt posiłku ok. 5-10 EUR). Zakwaterowanie w hotelu w okolicach Belgradu, nocleg tranzytowy*.

2 dzień:
Po wczesnym śniadaniu kontynuacja przejazdu do Turcji przez Serbię i Bułgarię. Przekroczenie granicy tureckiej w Edirne, dawnym Adrianopolu. Miasto w czasach rzymskich było przystankiem w drodze do Istambułu (wówczas Bizancjum), potem zostało drugą - po Bursie stolicą imperium osmańskiego i punktem wypadowym wypraw wojennych do Europy. Przejazd do Istambułu, kolacja, zakwaterowanie w hotelu w historycznej części miasta, nocleg.

3 dzień:
Po śniadaniu zwiedzanie Istambułu, dawnej stolicy Cesarstwa Bizantyjskiego. W programie: podziwianie z zewnątrz kościoła - muzeum Hagia Sofia, zwiedzanie najznakomitszych zabytków miasta: Błękitny Meczet, Pałac Sułtański Topkapi, Hipodrom z Obeliskami Teodozjusza i Konstantyna, Wężową Kolumną i fontanną Wilhelma II oraz tajemnicza cysterna bazylikowa Yerebatan Saray. Dla chętnych rejs statkiem po Bosforze z przepiękną panoramą na najciekawsze zabytki azjatyckiej i europejskiej części miasta, a także na zatokę Złotego Rogu. Następnie wizyta na Wielkim Bazarze - jednym z największych historycznych centrów handlowych Europy (ok. 4000 sklepików), czas wolny na zwiedzanie i zakupy. Powrót do hotelu, kolacja, nocleg.

4 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Pamukkale – Bawełnianego Zamku. Po drodze postój w Kutahii, miejscowości znanej w Turcji z pięknych wyrobów z porcelany i fajansu, możliwość zrobienia zakupów. Kontynuacja przejazdu do hotelu w Pamukkale, kolacja i nocleg w hotelu.

5 dzień:
Po śniadaniu spacer po jedynych na świecie, śnieżnobiałych tarasach Pamukkale, utworzonych przez spływającą od tysiącleci silnie zwapnioną wodę. Zwiedzanie ruin antycznego miasta Hierapolis, założonego w II w p.n.e. przez króla Pergamonu Eumensa. Czas wolny na wypoczynek i kąpiele w basenach z wodą termalną. Kolacja i nocleg w hotelu w Pamukkale.

6 dzień:
Po śniadaniu przejazd nad Morze Egejskie, do Didim. Po drodze zwiedzanie Efezu - największego i najlepiej zachowanego starożytnego miasta w regionie śródziemnomorskim i jednocześnie najważniejszego zabytku archeologicznego Turcji: słynna Droga Arkadyjska, amfiteatr na ok. 25.000 osób, odrestaurowana fasada Biblioteki Celsusa. Przejazd do Meryemany - miejsca, w którym ostatnie lata swego życia spędziła Matka Boska – zwiedzanie sanktuarium. Kontynuacja przejazdu do Didim, podczas którego zobaczymy pozostałości po Artemizjonie - miejscu kultu bogini Artemidy, jednym z 7 cudów starożytności. Przyjazd do hotelu, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

7 – 11 dzień:
Śniadania i kolacje w hotelu, pobyt wypoczynkowy w Didim. Dla chętnych możliwość skorzystania z programu fakultatywnego.

12 dzień:
Po śniadaniu wyjazd w kierunku Cieśniny Dardanele. Po drodze krótki postój w Pergamonie – starożytnym centrum medycyny i zwiedzanie dolnego miasta zwanego Asklepiejonem: Święta Droga, świątynia Asklepiosa i Telesfora. Przejazd do Troi – mitycznego Ilionu rozsławionego przez Homera w Iliadzie - zwiedzanie ruin antycznej Troi oraz repliki Konia Trojańskiego. Kolacja i nocleg w Gelibolu.

13 dzień:
Po wczesnym śniadaniu przeprawa promowa przez Cieśninę Dardanele, która stanowi naturalną granicę pomiędzy Półwyspem Bałkańskim i Azją Mniejszą. Przejazd w kierunku granicy turecko-bułgarskiej. Krótki postój w Edirne – urokliwym miasteczku granicznymi i podziwianie słynnego Selimiye Camii. Dalszy przejazd w kierunku kraju.

14 dzień:
Powrót do kraju w godzinach południowych.

Program fakultatywny

- rejs statkiem po Bosforze ok. 20 EUR
- wieczór turecki ok. 30 EUR
- łaźnia turecka ok. 15 EUR
- rejs statkiem po Morzu Egejskim ok. 15 EUR (z lunchem)
- Dalyan ok. 60 EUR (kąpiele błotne i siarczanowe, wspaniałe krajobrazy z licyjskimi grobowcami wykutymi w skałach, niezwykła Żółwia Plaża)


Świadczenia

Zakwaterowanie:
11 noclegów w hotelach o standardzie*** (kat. lokalna). Funkcjonalnie wyposażone pokoje 2, 3 osobowe z łazienkami, w większości hoteli z TV i balkonami, w hotelach restauracja, bar: 2 noclegi w Istambule (w centrum miasta), 2 noclegi w Pamukkale, 6 noclegów w Didim, 1 nocleg w okolicach Cieśniny Dardanele. W Didim, podczas wypoczynku nad Morzem Egejskim, zakwaterowanie w niedużych, kameralnych hotelach, położonych w centrum turystycznym Didim - Altinkum, w odległości ok. 100-400 m od plaży. Pokoje wyposażone w klimatyzację płatną fakultatywnie ok. 4 EUR/pokój/dzień, basen hotelowy (leżaki i parasole przy basenie - gratis), drink bar.
Wyżywienie:
11 śniadań w formie bufetu, 11 obiadokolacji. Podczas pobytu w Didim obiadokolacje składające się z zupy i serwowanego drugiego dania oraz bufetu z przystawkami i sałatkami. Napoje płatne dodatkowo.
Transport:
Autokar z klimatyzacją, toaletą, DVD, barkiem.
Ubezpieczenie:
Signal Iduna S.A.
Realizacja programu turystycznego. Opieka pilota.


Informacje praktyczne

Cena podstawowa nie zawiera:
- *obowiązkowej dopłaty za nocleg tranzytowy i śniadanie na terenie Serbii - ok. 25 EUR,
- kosztu wizy tureckiej i pośrednictwa wizowego 85 zł,
- kosztów realizacji programu turystycznego (wstępy, przewodnicy lokalni, przejazdy komunikacją miejską w Istambule), orientacyjny koszt: ok. 120 EUR,
- programu fakultatywnego: rejs statkiem po Bosforze ok. 20 EUR, wieczór turecki ok. 30 EUR, łaźnia turecka ok. 15 EUR, rejs statkiem po Morzu Egejskim ok. 15 EUR (z lunchem), Dalyan ok. 60 EUR (kąpiele błotne i siarczanowe, wspaniałe krajobrazy z licyjskimi grobowcami wykutymi w skałach, niezwykła Żółwia Plaża),
- pozostałych posiłków nie ujętych w programie (koszt gorącego posiłku ok. 12-15 EUR),
- dopłat za dojazdy z wybranych miejscowości w Polsce, podanych w rozkładzie jazdy.
Cena podstawowa dotyczy wyjazdów z Katowic, Tych i Bielska-Białej.
Pilot rozlicza się z grupą z pobranych kwot na realizację programu.
Koszty płacone za całą grupę (np. za lokalnych przewodników) są dzielone na wszystkich jej uczestników.
Pilot nie oprowadza po obiektach muzealnych i centrach historycznych.
Kolejność realizacji programu może ulec zmianie.
Przekroczenie granicy na podstawie ważnego paszportu i wizy.
Przejazd na trasie: Katowice - Belgrad (ok. 850 km) - ok. 14 godz. Belgrad - Edirne (ok. 700 km - ok. 12 godz.).
Trasa wycieczki liczona od granic Polski - ok. 5700 km.

Wiza – do przekroczenia granicy tureckiej przez obywateli Polski wymagany jest paszport, ważny co najmniej 180 dni od daty zakończenia wycieczki oraz wiza. Biuro pośredniczy w jej uzyskaniu – usługa doliczana jest do rezerwacji i wynosi 85 zł (należy przesłać do biura skan paszportu i wypełniony wniosek wizowy, dostępny na stronie www.almatur.pl). Uzyskana wiza uprawnia do 90 dni pobytu na terenie Turcji, jest to wiza wielokrotnego przekroczenia granicy. Możliwe jest wizowanie indywidualne: https://www.evisa.gov.tr/

Podczas zwiedzania meczetów obowiązkowy strój dla kobiet to długa spódnica, zakryte ramiona, nakrycie głowy, najlepiej chusta; dla mężczyzn: długie spodnie, zakryte ramiona.


» Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje do 30.06.2018)     » Warunki uczestnictwa i Informacje dodatkowe (obowiązuje od 01.07.2018)     » OWU Signal Iduna     » Obowiązek informacyjny    

Terminy i ceny Turcja - Odkrywamy Turcję     (skrót: ODKRYWAMY TURCJE PAX HB)
Nr grupy Data Cena 

Almatur to biuro podróży istniejące od 1956 roku o ugruntowanej pozycji na rynku.

Nasza oferta to blisko 500 wyjazdów wakacyjnych i wycieczek w najróżniejsze zakątki świata. Organizujemy wycieczki zagraniczne i wyjazdy dla młodzieży od Bosforu aż po Missisipi. Od początku istnienia jesteśmy niekwestionowanym liderem w turystyce młodzieżowej, organizujemy obozy młodzieżowe i kolonie dla dzieci, obozy sportowe, paintballowe oraz kursy językowe w kraju i za granicą. Z ogromnymi sukcesami organizujemy obozy rekreacyjne dla młodzieży, ponieważ stawiamy na aktywny wypoczynek. Nic tak nie odpręża po ciężkiej sesji jak wyjazd ze znajomymi na obozy studenckie, które zapewniają niecodzienne wrażenia. Jesteśmy także renomowanym organizatorem wyjazdów wakacyjnych dla dorosłych po kraju i w najdalsze zakątki świata. Oferujemy wczasy dla osób ceniących sobie elastyczność podczas wakacji rodzinnych czy też w programie "Single bez dopłat". Dbamy o obsługę na najwyższym poziomie oferując naszym stałym klientom programy lojalnościowe i zniżki, a także posiadamy atrakcyjne oferty typu "last minute wakacje". Proponujemy egzotyczne podróże w traperskim klimacie, wakacje dla młodzieży i obozy zimowe w najlepszej atmosferze. Zmieniamy się dla Ciebie tak jak zmienia się temperatura w różnych częściach świata, gdzie od ponad 60 lat organizujemy niezapomniane obozy wakacyjne.
Klauzula informacyjna Gdy korzystasz z naszych serwisów, danymi osobowymi, które przetwarzamy mogą być, np. adres IP Twojego urządzenia, dane pozyskiwane na podstawie plików cookies lub podobnych mechanizmów zapisywania informacji w urządzeniach Użytkowników, o ile pozwolą one na zidentyfikowanie Ciebie. Więcej informacji na temat zakresu danych osobowych oraz cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Katalogi
on-line
Obozy i Kolonie Obozy 2018
Zamów
Wycieczki i Wczasy Podróże 2018
Zamów
Legitymacje
ISIC
Legitymacja ISIC